Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Mad- og kostpolitik for Børnehuset Tiziana

Sunde madvaner giver glade børn

Det vægtes højt, at børnene får sunde spise- og drikkevaner; derfor tilbydes der råvarer valgt med omtanke, og i videst muligt omfang vælger vi økologiske fødevarer fremfor konventionelle.

Tiziana har sølvmærke i økologi.

Fællesskab omkring måltiderne

Vi ønsker, at måltidet er en positiv og rar oplevelse der, udover at gøre børnene mætte, desuden understøtter børnenes selvværdsfølelse og giver dem indsigt i de sociale regler omkring et bord.

Børnene inddrages i at skabe en god måltidskultur og for at skabe en rolig og behagelig atmosfære, samt støtte udviklingen af sociale relationer, vægter vi at:

  • Børnene hjælper med at dække bord samt rydder op efter sig selv. Alle har en fast plads og den samme voksen, de sidder sammen med ved bordet
  • Der siges ”værsgo”, inden vi begynder at spise. De børn, der har hjulpet med borddækning og/eller madlavning, får lov til at sige værsgo til alle
  • Man hjælper hinanden med at sende maden rundt, og beder hinanden om det, man gerne vil have
  • Vi taler sammen og omtaler maden positivt, ved at lægge vægt på det, vi kan lide, fremfor det vi ikke kan lide
  • Der opmuntres til at smage på maden. Kan barnet ikke lide maden, bliver de tilbudt en rugbrødsmad
  • Vi bliver siddende, indtil den voksne siger, at vi må sige tak for mad og gå fra bordet. Når vi er færdige med at spise, tager vi af bordet og rydder op efter os selv. Her hjælper de voksne børnene med at skrabe tallerkener, tørre bordene af og feje. Opgaverne tilpasses altid børnenes alder

Faste spisetider giver rutine og tryghed

Udover frokosten, der serveres kl. 11.15, tilbydes der morgenmad kl. 6.30-7.45, formiddagsmad hhv. kl. 8.30 i vuggestuen og kl. 9.00 i børnehaven, eftermiddagsmad (eller i daglig tale ”Frugt”) ca. kl. 14.00 og et lille måltid ca. kl. 16.00.

Legende og aktive børn skal have rigeligt med væske

I løbet af dagen er vi opmærksomme på, at børnene får tilbudt væske til alle måltiderne. Her følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger og serverer mælk til morgenmad og formiddagsmad og vand til de øvrige måltider.